PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage

Nagrade

13. rujna 2016.

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja dodjeljuju se i nagrade "Maslačak znanja". Glavni cilj nagrade je isticanjem i promoviranjem životnih primjera odraslih polaznika različitih programa i oblika učenja potaknuti i motivirati sve građane/ke u Republici Hrvatskoj da se uključe u neki oblik učenja i obrazovanja. Nagrada se sastoji od male skulpture, povelje i vaučera u vrijednosti od 3.000,00 kuna za besplatno pohađanje programa obrazovanja po izboru dobitnika. Proteklih godina nagrada Maslačak znanja je postala jedna najvažnijih i najprepoznatljivijih sastavnica Tjedna cjeloživotnog učenja. Pokazalo se da upravo osobni primjeri pojedinaca koji su se, usprkos nepovoljnim uvjetima i okruženju koje nije uvijek bilo dovoljno poticajno, odlučili za obrazovanje, izuzetno motiviraju druge da krenu njihovim stopama. 

Dobitnici nagrade "Maslačak znanja" za 2016. su:

 

Marjeta Trkman Kravar

Marjeta Trkman Kravar


Marjeta Trkman Kravar (rođena 1958.) učiteljica je razredne nastave i turistička vodičica specijalizirana za rad s osobama s invaliditetom. Sudjelovala je volonterski vrlo uspješno na projektu Cook Look udruge UNUO, u Zagrebu od srpnja 2015. do ožujka 2016. Projekt je bio idejno i financijski podržan od Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Počasna je članica Kluba profesionalnih turističkih vodiča Slovenije te je na njihov poziv sudjelovala u obrazovanju za pčelarskog turističkog vodiča kod Pčelarskog saveza Slovenije. Organizira brojne terenske vježbe u Hrvatskoj. U radu se ističe svojom upornošću, fleksibilnošću te komunikacijskim i pregovaračkim sposobnostima. Stalno odlazi na dodatne edukacije i usavršavanja, redovito posjećuje razne radionice i tečajeve kako bi se dodatno usavršila i mogla kvalitetno obavljati svoj posao. Također je aktivna kao volonterka u Domu za starije i nemoćne osobe Maksimir te u Udruzi za promicanje istih mogućnosti (UPIM).

 

Neven Oršuš

Neven Oršuš

Neven Oršuš (rođen 1996.) osnovnu školu upisuje sa navršenih deset (10) godina koju zbog životnih (ne)prilika ne uspijeva završiti u redovnom sustavu. Željan znanja i boljih mogućnosti u životu, uključuje se u osnovnoškolsko obrazovanje odraslih radi završetka osnovne škole pri Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica koje uspješno i završava 2012. godine. Godine 2015. preko Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje pruža mu se mogućnost uključivanja u osposobljavanje za fasadera, što vrlo zainteresirano i motivirano prihvaća. Usprkos činjenici što je bio najmlađi polaznik programa osposobljavanja, svojim stavom i pristupom obrazovanju nametnuo se kao „pokretač“ cijele grupe te ga ostali polaznici prozivaju „predsjednikom grupe“. Potaknuti njegovim  primjerom, svi polaznici su na nastavu dolazili najmanje pola sata ranije, te s velikom voljom, marljivo ponavljali sadržaje od prethodnoga dana radi lakšeg svladavanja novih. Tijekom obavljanja praktične nastave zapazilo ga je dvoje poslodavaca od kojih je na kraju dobio i ponude za zaposlenje. Vrlo brzo nakon završetka osposobljavanja kod jednog od spomenutih poslodavaca se i zapošljava.

 

Mirjana Reštigorac

Mirjana Reštigorac

Mirjana Reštigorac (rođena 1968.), nakon završetka osnovne škole nema mogućnosti za daljnji nastavak školovanja. Oko desetak godina radi kao pomoćna radnica u kuhinji no nakon zatvaranja tvrtke ostaje bez posla. Početkom 2002. godine zapošljava se kao pomoćna radnica u administraciji u jednoj privatnoj ordinaciji dentalne medicine. Godine 2006. na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu upisuje tečaj za njegovateljicu u trajanju od šest mjeseci. Učeći sadržaje obveznih stručnih predmeta od Anatomije, Fiziologije, Zdravstvene njege itd. shvaća koliko joj nova saznanja pomažu u obavljanju redovitih poslova na radnom mjestu, ali javlja se i želja za dodatnim usavršavanje u tom području. 2014. na prijedlog i podršku poslodavca i obitelji upisuje na Učilištu Ambitio - ustanovi za obrazovanje odraslih - program prekvalifikacije za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje dentalni asistent. Tijekom dvogodišnjeg obrazovanja uspješno usvaja različita stručna znanja nužna za obavljanje svog posla što joj naravno otvara nove vidike ali i životne prilike. Odlaskom radne kolegice u mirovinu zapošljava se na radnome mjestu dentalnog asistenta. Korist koju je dobila dodatnim usavršavanjem i školovanjem ne samo da se odrazila na podizanje njenog samopouzdanja već je utjecalo i na poboljšanje životnog standarda.


 

O dobitnicima nagrade "Maslačaka znanja" prethodnih godina više može saznati ovdje.

 

eu esf

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSviđaju li vam se nove web stranice?
Izrada ove stranice omogućena je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj stranice ne odražava nužno stajalište Europske unije.