PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage PreloadedImage

Završen Deseti Tjedan cjeloživotnog učenja

6. listopada 2016.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ove je godine, od 26. rujna do 2. listopada, organizirala deseti, jubilarni, Tjedan  cjeloživotnog učenja, nacionalnu obrazovnu kampanju kojom se nastoji ojačati svijest o važnosti  obrazovanja i učenja kroz cijeli život.
Tijekom kampanje u svim dijelovima Hrvatske kroz različite promocijske aktivnosti te na vrlo kreativne načine isticala se kultura učenja uz pomoć brojnih dionika i nositelja obrazovnog sustava. Ovdje se posebno ističu regionalni koordinatori koji iz godine u godinu sve više doprinose  animiranju i motiviranju građana i institucija na lokalnoj i regionalnoj razini, Hrvatski zavod za zapošljavanje koji već tradicionalno kroz niz organiziranih aktivnosti daje značajan doprinos kampanji povezujući promociju učenja s povećanjem zapošljivosti, te niz drugih institucija i organizacija koje su organizacijom velikog broja raznih događanja također doprinijele uspješnoj provedbi Tjedna.

U Tjednu cjeloživotnog učenja ponovno su sudjelovale sve hrvatske županije, a prema prvim neslužbenim podacima brojne ustanove koje su otvorile svoja vrta tijekom kampanje organizirale su 663 besplatna događaja usmjerena na promociju obrazovanja i učenja, poput radionica, predavanja, okruglih stolova, kazališnih predstava, izložaba i sl. Činjenica da je prošlogodišnjim Tjednom bilo obuhvaćeno 540 događaja govori u prilog tomu da je kampanja iz godine u godinu sve uspješnija.

Tijekom kampanje snažno  su odjeknule i poruke naših promotora – osoba iz javnoga života - Ivice Kostelića, Gordana Kožulja, Blaženke Leib i Maše Martinović, kao i dobitnika nagrade za postignuća u učenju odraslih osoba Maslačak znanja Marjete Trkman Kravar, Nevena Oršuša i Mirjane Reštigorac, koji su  svojim primjerom iz realnog života posvjedočili da je uz učenje samo nebo granica.

Ovogodišnji  Tjedan uspješno je zaokružen velikim završnim događajem, Sajmom cjeloživotnog učenja,  održanom na Trgu Petra Preradovića, u Zagrebu, 30. rujna. Sajam su službeno otvorili Mila Jelavić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Mile Živčić, ravnatelj Agencije.

Kako povećati kvalitetu življenja, razviti vještine i kompetencije i postati  konkurentniji na tržištu rada na ovogodišnjem Sajmu cjeloživotnog učenja prezentirali su brojne ustanove i institucije: Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Pučko otvoreno učilište Libar, Škola za Cestovni promet, Učilište za cestovni promet, Ustanova za obrazovanje odraslih Galbanum, Učilište Sesvete, Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski, Ugostiteljsko - turističko učilište, Obrtničko učilište, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Poliklinika Suvag – Škola stranih jezika, Instructus - ustanova za obrazovanje odraslih, Mirta (Mirovni studiji) i Dicta centar za jezike do.o.

Izlagači su na Sajmu ponudili i zanimljive vaučere za pohađanje besplatnog programa obrazovanja, poput programa besplatnog učenja stranih jezika; programa osposobljavanja za uzgajivača ljekovitog bilja; osposobljavanja za instruktore grupnih/individualnih fitnes programa, instruktora pilatesa, fitnes plesnih programa za djecu, mlade i osobe starije životne dobi; osposobljavanja za zanimanje njegovatelj, kuhar ili slastičar, programa European Business Competence License, prekvalifikacije za trogodišnji strukovni program za zanimanje Vozač motornog vozila ili KOD 95 - Periodičku izobrazbu vozača, te radionicu prirodne kozmetike i tečaj brzog čitanja.

Fotografije s ovogodišnjeg Sajma možete pogledati u našoj Fotogaleriji

Na kraju ovog desetog Tjedna cjeloživotnog učenja zahvaljujemo svim organizatorima događanja, regionalnim koordinatorima, institucijama i partnerskim organizacijama kao i građanima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovogodišnjem Tjednu cjeloživotnog učenja te time doprinijeli ovoj nacionalnoj obrazovnoj kampanji.

Sve detalje vezane uz ovogodišnji Tjedan možete pronaći na našoj web stranici (cjelozivotno-ucenje.hr), te službenim profilima na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram).Sviđaju li vam se nove web stranice?
Izrada ove stranice omogućena je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj stranice ne odražava nužno stajalište Europske unije.